Reneszánsz séta Esztergomban


A koronavírus megfékezésére tett intézkedések turisztikai irodánk működését is érintik. Irodánkban az ügyfélfogadás határozatlan ideig szünetel és a heti rendszerességgel szervezett városnézéseket is felfüggesztjük mindaddig, amíg a vészhelyzet fennáll.

Részvételi díj: 2.000 Ft / fő, Dunamente kártya birtokosai számára ingyenes. A Részvételi díj nem tartalmazza a múzeum belépőket.
Találkozás az idegenvezetővel szerdánként 13:30-ig az Esztergomi TDM irodábn (2500 Esztergom, Széchenyi tér 5.)
Bővebb információ:
www.iranyesztergom.hu
Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület, 2500 Esztergom, Széchenyi tér 5.

Esztergom számos emléket őriz a reneszánsz korból, amelyeket a Reneszánsz séta egy csokorba foglal.
Állomások:
1.Bibliotheca
A séta egy tárlatvezetéssel indul a Főszékesegyházi Könyvtárban, közismertebb nevén a Bibliothecában. Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár az ország egyik legrégebbi könyvtári gyűjteménye. Eredete a Szent István-i időkig nyúlik vissza, rendeltetése az esztergomi egyház működésének segítése, kötetekkel történő ellátása volt, mely a kezdetben főleg liturgikus kódexeket jelentett. A virágzó esztergomi könyvkultúrának számos emlékét, 55 kódexet őriz ma is a gyűjtemény.
Szeptembertől júniusig tart nyitva.
www.bibliotheca.hu
2.Keresztény Múzeum
A Keresztény Múzeum egy gazdag reneszánsz festménygyűjteménnyel rendelkezik. Megfigyelhető a kiállításán hogyan alakult ki a gótikus festészetből a reneszánsz és később a reneszánszból a barokk festészet.
Márciustól decemberig tart nyitva.
www.keresztenymuzeum.hu
3.Verprech-torony
A reneszánsz korban nemcsak a művészetekben elevenítették fel az Ókort, hanem a tudományban is. Erről tanúskodik a Verprech-toronyban helyreállított reneszánsz vízemelő szerkezet.
Karácsony kivételével egész évben nyitva tart.
www.esztergomidzsami.hu
4.Bakócz-kápolna
Magyarország legértékesebb reneszánsz építészeti remekműve maga a Bakócz-kápolna. A párkányzata alá római számokkal vésett 1507-es dátum, valamint a tiszta vörös márványból készült érett itáliai reneszánsz stílusa arról tanúskodik, hogy Itáliát követően Magyarországon jelent meg először Európában a reneszánsz építészet.
Egész évben látogatható. Egyéni vendégek számára ingyenes.
www.bazilika-esztergom.hu

5.Főszékesegyházi Kincstár
A Főszékesegyházi Kincstárban őrzött ötvöstárgyak és miseruhák olyan szegmensét mutatják meg a reneszánsznak, amelyek a megmaradt épületekben kevésbé láthatók.
Jelenleg felújítás miatt zárva van. 2020-ban várható a megnyitása.
www.bazilika-esztergom.hu 

6.MNM Esztergomi Vármúzeuma
A Boticellinek tulajdonított négy sarkalatos erényt ábrázoló falfestmény az őket befogadó Studioloval együtt a reneszánsz egyik remekművének mondható. A Vitéz János érsek dolgozószobájaként is említett Studiolo mellett reneszánsz stílusban épült meg Vitéz János ebédlője is, amely ma már csak a fennmaradt levéltári anyagból ismert.
A Vármúzeum egész évben nyitva tart.
www.varmegom.hu
A benne lévő Studioloban még folytatódnak a restaurálási munkálatok, megnyitásának időpontja még ismeretlen.
7.Vitéz János Érsek szobra
A „Lux Pannoniae” címet viselő esztergomi érseket az egyik legnagyobb magyar reneszánsz építtetőként tartja nyilván a szakirodalom. Szobra ott áll a korábban róla elnevezett Tanítóképző Főiskolával szemben.
8.Balassa Bálint szobra
A legnagyobb reneszánsz költőként számontartott Balassa Bálint szobra mellett sem lehet elmenni szó nélkül. A Reneszánsz séta egy Balassa versrészlet felolvasásával ér véget a szobornál.

   

Idegenvezetőt keres Esztergomban és a térségben (Párkány, Visegrád, Szentendre, Budapest...)?

Írjon nekünk az

info@iranyesztergom.hu e-mail címre

vagy hívjon a 0036 20 288 04 98 - as telefonszámon.


A Dunamente kártyával INGYENES!