Markáns gazdasági ágazattá vált a magyar idegenforgalom

Markáns gazdasági ágazattá vált a magyar idegenforgalom

Május 9-én nyílt meg a 21. Országos TDM konferencia, melynek ezúttal a csodálatos Baja városa adott otthont. A belvárossal szemközti Petőfi-szigeten található Turisztikai Központ impozáns, modern épületében tartott rendezvényen számos előadás szólt a magyarországi idegenforgalmi ágazat jelenéről és az előremutató programokról. Az eseményen természetesen egyesületünk stábja is jelen volt.


A kétnapos konferencia első napján a bajai vezetés köszöntötte a résztvevőket, az ország minden részéből érkezett tdm-szervezetek vezetőit, képviselőit, illetve a szakma legkülönfélébb menedzsereit. Az első nap legerősebb előadásai kétségkívül Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnökének, Juhász Szabolcs és Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatói beszédei jelentették. Ezekben elsősorban az idegenforgalmi ágazat korábbi időszak adataira alapozott, előremutató elemzések és az azokra épülő országos pályázatok, programok játszották a főszerepet.


Érdekes és fontos adatok hangzottak el ekkor a turizmusról, így többek között, hogy az ágazat mintegy 10,7%-át adja az éves GDP-nek, vagy, hogy a turizmusban dolgozók száma jelenleg közel 423 ezer fő. Az is fontos adatnak tűnt, hogy a turizmushoz kapcsolódva Magyarországon közel 46 ezer vállalkozás működik. Az elemzett adatok között ugyancsak nagy hangsúlyt kapott, hogy Magyarországon 2018-ban a vendégek száma 12,5 millió volt vagy, hogy a vendégéjszakák száma 30,9 millió körül alakult. Ez utóbbinál 2010-es adatokhoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 57%-os, a külföldi vendégéjszakák száma 59,2%-os növekedést mutat. Az adatok és elemzések közlésében az is elhangzott, hogy a tényekre alapozva elmondható, hogy markáns gazdasági ágazattá vált a magyar idegenforgalom. Az előadásokban többek között szerepeltek az úgynevezett beavatkozási programok, melyek között említették a gyógyhelyek komplex-, egyházi kulturális örökség-, nemzeti parkok komplex- és világörökségi helyszínek turisztikai fejlesztése.

A konferencián a továbbiakban előadás hangzott el a Magyar Turisztikai Szövetség jövőben szolgáltatási koncepciójáról, a stratégiai menedzsment képzésről, illetve Bácsk-Kiskun megye, mint az idei Utazás Kiállítás egyik fő kiállítója is bemutatta szakmai programját. A konferencia második napján pódiumbeszélgetések és fakultatív csapatépítő programok várták a  résztvevőket, illetve ekkor tartotta éves közgyűlését a Magyar TDM Szövetség is. Az eseményen természetesen minden vendég megkóstolhatta a legendás bajai halászlevet, de kisvonatos és hajós kirándulás élményével is várták a vendégeket a házigazdák.


2 heti programajánló (20190506 – 20190519)
Previous

2 heti programajánló (20190506 – 20190519)

Leave review
Mint a májusi eső, oly gazdag, ha nem is aranyban,...
Olvass tovább
2 heti programajánló (20190520-20190602)
Következő

2 heti programajánló (20190520-20190602)

Leave review
Az előttünk álló két hétben számos program kínálko...
Olvass tovább

További híreink