Reneszánsz séta Esztergomban minden szerdán 13:30-tól 16:30-ig

Reneszánsz séta Esztergomban
minden szerdán 13:30-tól 16:30-ig


Esztergom számos emléket őriz a reneszánsz korból, amelyeket a Reneszánsz séta egy csokorba foglal.

Részvételi díj: 2.000 Ft / fő, Dunamente kártya birtokosai számára ingyenes. A részvételi díj nem tartalmaz múzeumi belépőket.
Találkozás az idegenvezetővel szerdánként 13:30-ig az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület irodájánál (2500 Esztergom, Széchenyi tér 5.)

Állomások:


1. Bibliotheca
Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár az ország egyik legrégebbi könyvtári gyűjteménye. Eredete a Szent István-i időkig nyúlik vissza, rendeltetése az esztergomi egyház működésének segítése, kötetekkel történő ellátása volt, mely a kezdetben főleg liturgikus kódexeket jelentett. A virágzó esztergomi könyvkultúrának számos emlékét, 55 kódexet őriz ma is a gyűjtemény.
Szeptembertől júniusig tart nyitva.
www.bibliotheca.hu


2. Keresztény Múzeum
A Keresztény Múzeum egy gazdag reneszánsz festménygyűjteménnyel rendelkezik. Megfigyelhető a kiállításán hogyan alakult ki a gótikus festészetből a reneszánsz és később a reneszánszból a barokk festészet.
Márciustól decemberig tart nyitva.
www.keresztenymuzeum.hu


3. Verprech-torony
A reneszánsz korban nemcsak a művészetekben elevenítették fel az Ókort, hanem a tudományban is. Erről tanúskodik a Verprech-toronyban helyreállított reneszánsz vízemelő szerkezet.
Karácsony kivételével egész évben nyitva tart.
www.esztergomidzsami.hu


4. Bakócz-kápolna
Magyarország legértékesebb reneszánsz építészeti remekműve maga a Bakócz-kápolna. A párkányzata alá római számokkal vésett 1507-es dátum, valamint a tiszta vörös márványból készült érett itáliai reneszánsz stílusa arról tanúskodik, hogy Itáliát követően Magyarországon jelent meg először Európában a reneszánsz építészet.
Egész évben látogatható. Egyéni vendégek számára ingyenes.
www.bazilika-esztergom.hu

5. Főszékesegyházi Kincstár
A Főszékesegyházi Kincstárban őrzött ötvöstárgyak és miseruhák olyan szegmensét mutatják meg a reneszánsznak, amelyek a megmaradt épületekben kevésbé láthatók.
Jelenleg felújítás miatt zárva van.
www.bazilika-esztergom.hu


6. MNM Esztergomi Vármúzeuma
A Botticellinek tulajdonított négy sarkalatos erényt ábrázoló falfestmény az őket befogadó Studioloval együtt a reneszánsz egyik remekművének mondható. A Vitéz János érsek dolgozószobájaként is említett Studiolo mellett, Vitéz János érsek reneszánsz stílusban alakította át híres ebédlőjét is, amely ma már csak a fennmaradt levéltári anyagból ismert.
A Vármúzeum egész évben nyitva tart.
www.varmegom.hu
A benne lévő Studioloban még folytatódnak a restaurálási munkálatok, megnyitásának időpontja még ismeretlen.


7. Vitéz János érsek szobra
A „Lux Pannoniae” címet viselő esztergomi érseket az egyik legnagyobb magyar reneszánsz építtetőként tartja nyilván a szakirodalom. Szobra ott áll a korábban róla elnevezett Tanítóképző Főiskolával szemben.


8. Balassa Bálint szobra
A legnagyobb magyar reneszánsz költőként számontartott Balassa Bálint azért érdemelte meg ezt a szobrot Esztergomban, mert itt szerzett halálos sebet a török ellen folytatott harcban.


A Vízeumban jártunk, járjön Ön is!
Previous

A Vízeumban jártunk, járjön Ön is!

Leave review
Páratlan gyűjtemény és tudásanyag a Vízeum, a Duna...
Olvass tovább
A Vízeumban jártunk, járjön Ön is!
Következő

A Vízeumban jártunk, járjön Ön is!

Leave review
Páratlan gyűjtemény és tudásanyag a Vízeum, a Duna...
Olvass tovább

További híreink