MNM Babits Mihály Emlékháza

2022. október 1-től zárva.
Április 1-től október 31-ig:
Hétfő-Kedd: zárva
Szerda-Vasárnap: 10.00-18.00
Jegyvásárlás: 17.30-ig.
Felnőtt: 1.000 Ft
Diák és nyugdíjas: 600 Ft
Magyar nyelvű tárlatvezetés díja: 6.000 Ft
Múzeumpedagógia díja: 6.000 Ft
Múzeumpedagógiai foglalkozásokra és tárlatvezetésekre előzetes telefonos bejelentkezés szükséges.

Babits Mihály esztergomi nyaralója egy igazi gyöngyszem, az emlékház felfedezése közben az az érzésed támadhat, hogy bármelyik pillanatban találkozhatsz a költővel a ház egyik szegletében.
A Babits család 1924-ben, egy szerencsésen befektetett összegből tudta ezt a múlt századot korhűen és élethűen bemutató kis házat az esztergomi Előhegyen (ma Babits-hegy) megvásárolni. Az eredetileg szoba-konyhás házikót évről évre bővítették, nyaranta szinte teljes egészében ide költöztek Budapestről.
Babits Mihály halála után özvegye, Török Sophie, már nem töltötte itt a nyarakat, a ház „kísértetlakká” vált. Később több lakó váltotta egymást, az épület állaga nagyon megromlott. A védetté nyilvánítás és helyreállítás után 1961. augusztus 4-én nyitották meg a Babits-házat, mint látogatható emlékhelyet és múzeumot.
Babits Mihály az emlékházban található híres aláírásfal ötletét barátjától, Esztergom egyik sokoldalú művészegyéniségétől, Einczinger Ferenctől kapta, hiszen az ő présházának falán örökítette meg a költő legelőször saját autogramját. Az aláírások sorsáról szigorú konzílium tartatott Babitséknál: maradhat-e a falon vagy sem. A teljesség igénye nélkül pár nagy név a ma is kiböngészhető szignók közül: Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Weöres Sándor.
Babits számos műve született Esztergomban, a város történelme és lelkisége mélyen érződik több költeményéből. Dante Isteni színjátékának fordításán szeretett nyaralójában is dolgozott, a fordításért az olasz állam San Remo díjjal tüntette ki.

TIPP

Babits születésének 125. évfordulójára újraöntött szobra a Széchenyi téren, a Posta épületétől nem messze idézi az elmélkedő költőt.

A Babits emlékházat virtuálisan is felfedezheted